Emile Verhaeren (1855 - 1916)

emile

Het Emile Verhaerenmuseum is een literair museum, volledig gewijd aan de Franstalige dichter, kunstcriticus en bijna-Nobelprijswinnaar Emile Verhaeren (Sint-Amands, 1855 - Rouen, 1916). Aan de hand van originele manuscripten, brieven, foto's, boeken, persoonlijke realia van de dichter, kunst- en beeldhouwwerken... laat het museum de bezoeker kennis maken met deze merkwaardige dichter en zijn ongeziene vernieuwende literaire activiteiten.

 

Het geklasseerde monumentale graf van Emile Verhaeren bevindt zich in een bocht van de Schelde niet ver van de Kaai van Sint-Amands. Het standbeeld van de dichter, een ontwerp van Pol Van Esbroeck, staat levensgroot, wijzend over de Schelde, op de Kaai.

 

Op de dijk pronkt het metalen beeld 'De Veerman', gemaakt door Marc Macken in 1955, naar het beroemde gedicht van Emile Verhaeren "Le passeur d'eau".

 

Kom ontdekken hoe het verleden hier heropleeft en kom kijken hoe vele werkzame handen van deze site een plek maken die meer dan de moeite waard is. Een verborgen parel aan de Schelde.

 

Op de tweede zondag van september viert Sint-Amands zijn jaarlijkse Kaaifeest. Op het programma staan drie muzikale optredens en een heleboel randanimatie, met de Kaai als bruisend epicentrum.

 

De boekenmarkt vindt plaats iedere Pinksterzondag en de tweede zondag van september (kermiszondag).Deze halfjaarlijkse boekenmarkt (sinds 1985) behoort bij de top van België. Het vindt plaats aan het water van wat vaak het mooiste Vlaamse dorp wordt geacht, heeft 50-70 standhouders en is zeer degelijk georganiseerd. Er worden ook nieuwe boeken aangeboden. De markt kijkt uit over de Schelde, waar altijd veel voorbijvarende schepen te bewonderen zijn. 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.